MIES NU:

Mies Wilbrink, 9 juli 1957

Nadat Mies te horen kreeg dat ze moest stoppen met het spelen in Slagerij van Kampen, leek haar wereld in te storten. Ze had al een tijd last van haar schouders, maar probeerde toch door te spelen onder hevige pijnen. De desbetreffende arts constateerde een ernstige vorm van artrose in haar nek en schouders, dus er zat niets anders op dan te stoppen. Maar omdat Mies zich niet zomaar uit het veld laat slaan, weet ze nu, nadat ze samen met Willem besloot dat Slagerij van Kampen toch door moest gaan, op een andere manier haar enthousiasme over te brengen op de andere leden van de band.

Samen met Willem componeert en produceert ze nog steeds de muziek van de eigenzinnige band. Met evenveel bezieling en inspiratie gaat ze achter de schermen door en coacht ze de band naar nieuwe shows. Natuurlijk is het allemaal totaal anders voor haar, maar ze is trots op haar unieke Slagerij die met zoveel energie die eigenwijze muziek maakt.

Tegenwoordig woont ze in Spanje, van 2002 tot 2011 in de buurt van wereldstad Barcelona, waar ze regelmatig naar toe ging om daar concerten en evenementen te bezoeken, of om er gewoon te zijn, om inspiratie voor nieuwe stukken op te doen. Sinds 2011 woont ze in de buurt van Malaga, waar ze in de ‘campo’ haar inspiratie vindt voor Slagerij van Kampen.

Ze heeft nu meer tijd dan vroeger toen ze nog in de band speelde, die ze graag invult door veel met mensen te praten, kijken, luisteren en openstaan voor al wat is. Ook heeft ze nu meer tijd voor haar passie voor dieren. Met haar hond Does gaat ze uren wandelen en terwijl ze dan enorm geniet van de natuur om haar heen, mijmert ze over de toekomst van de band en de dingen die voor haar belangrijk zijn.

MIES VROEGER

Eigenlijk wilde ze vanaf haar jongste jeugd dierenarts worden, maar was allergisch. Dus er zat niets anders op dan maar een andere vorm van studie te zoeken. Dat werd MO Frans. Ze vindt het geweldig om, naarmate je een taal steeds meer beheerst, hierin de cultuur van een volk te ontdekken. Ook blijkt nu dat ze het lerares zijn kan gebruiken in haar nieuwe plaats binnen de Slagerij. 

Na jaren les te hebben gegeven wilde ze wat anders, dus volgde ze nog een studie aan de sociale academie in Eindhoven, waar ze Cultureel Werk koos. Hier leerde ze Willem kennen die haar aanstak met zijn enorme passie voor slagwerk en muziek van andere culturen. Hij leerde haar trommelen en in no time sloeg ze haar energie en enthousiasme de zalen in. Dat feit, dat ze het gevoel had mensen in de zaal te bereiken en haar energie door te geven, heeft ze altijd als geweldig ervaren en mist ze nu enorm. Het was voor haar een geschenk om de mensen zo te zien genieten en tegelijkertijd zelf zo te genieten.

Ze heeft 20 jaar met Slagerij van Kampen op het podium gestaan en geniet nu op een andere manier van de band. Ze kan eindelijk zelf de band zien spelen, want dat wilde ze ook wel eens meemaken. De eerste keer was natuurlijk erg pijnlijk, omdat het een gedwongen feit was om te stoppen. Ze voelde een vorm van jaloezie opwellen, ze miste zichzelf op het podium. Maar de kracht van de ziel van Slagerij van Kampen oversteeg dit alles en ze kon uiteindelijk toch enorm genieten van dat eerste optreden zonder haar zelf, wat natuurlijk tevens ook alles zegt over de huidige spelers.

Het is voor haar een enerverende tijd geweest om als autodidact, samen met Willem, aan het hoofd te staan van een band, die in korte tijd uitgroeide tot een volwassen wereldband. Ze deed alles op gevoel en moest soms beslissingen nemen waarvan de uitkomst totaal onbekend was. Maar ze heeft altijd alles met 200% inzet gedaan, en had een heilig geloof in de kracht van de Slagerij, een must om zover te kunnen komen met een band zoals Van Kampen. Ze hoopt ook dat de band blijft groeien en nog grotere hoogten gaat bereiken.

MIES FAVORIETEN

cd
Ligt totaal aan haar bui

band
Chick Corea met gasten

boek
Kookboeken/reisverhalen

film
American Beauty

eten
Alles, erg hè?

vakantie
Cultuur opsnuiven in oorden waar
ze nog niet geweest is

allerleukst
Samen met vrienden eten en drinken

hekel aan
Oneerlijk en indirect zijn

positieve eigenschappen
Grote inzet voor dingen

negatieve eigenschappen    
Ontactisch en direct

mag je wakker maken voor  
Willem

Mies vindt erg veel muziek mooi en heeft geen idool of echte favoriet. Ze wil graag openstaan voor nieuwe dingen. Als puber luisterde ze veel naar Joni Mitchell, Elton John, Genesis, Steely Dan en Cuby and the Blizzards. Maar klassieke muziek van bij voorbeeld het Kronos Kwartet of Stravinsky kan haar ook zeer boeien. De leader van de tv serie Inspector Morse (Pheloung) vindt ze ook prachtig. Of de tune van Buitenhof (Martland)...Naast Bugge Wesseltoft kan ze ook genieten van Dzihan en Kamien. Maar er is nog zoveel meer...

Ze gaat ook graag naar dansvoorstellingen die haar enorm kunnen inspireren. Ook naar de film gaan is een must voor haar, wat nu een stuk moeilijker is, nu ze in Spanje woont, want de films zijn allemaal in het Spaans nagesynchroniseerd, wat ze jammer vindt, want het beïnvloedt de film veel, hoeveel moeite er ook gedaan is door de ‘nasynchroniseurs’.